A ” Sasfészek Kézműves Udvar-”ban több munkaponton zajlanak tevékenységek. Ezek között szerepel a bútorfestés, a népviseletvarrás, a kürtőskalácssütés. Látogatóink választhatnak sorrendet, hogy érkezésük után hogyan szeretnék megtapasztalni a népi hagyományos mesterségeket bemutató és kivitelező workshopokat.

Bútorfestés

A bútorfestés egykor egész Nyugat és Közép Európában virágzó mesterség-ág volt. Nemzedékek folyamán természetesen mindegyik bútorfestő asztalosközpont a helyi mesterségi ismeretek és a vásárlókörzet igényei szerint meghatározott sajátos stílust alakított ki. A jegyek alapján a szakember felismerheti a bútorok eredetét.

A mi kis fészkünkben bemutatásra kerülnek a helyi motívumok, egy kis ízelítőt láthatnak a hozzánk érkező gyerekek a bútorfestésről, mint népi mesterségről megfigyelhetik ahogyan Mara Zsuzsa restaurátor ezeket a stílusjegyeket felhasználva teljesen felidézi múltunk pillanatait amikor ezen motívumok a mindennapok részei voltak. Találkozhattak velük a külső belső bútorokon, használati tárgyaikon, egy kis személyességet kölcsönözve azoknak.

A gyerekek az ízelítő után a szomszédos fafeldolgozó cég által készített kis bútordarabokat  díszíthetik a bemutatott motívumokkal, a rendelkezésükre bocsátott festékekkel. Itt bátran kipróbálhatják a színek megjelenítését fa felületen, beindulhat  fantáziájuk esztétikus munkákat alkotván.

Népviseletvarrás

A népviselet egy hagyományos öltözködési módot jelentett amit mára már lassan a történelem egy darabjának tekintenek. Sokan vannak, akik úgy próbálnak megőrizni ebből , hogy lakástextíliákon és egyes ruhadarabok díszeként próbálják megeleveníteni.

Székely népünknek is megvan a maga rá jellemző viselete, amiben a háziszőttes anyagok bő szerepe nyilvánul meg. Mivel egyik fő jellemzője, hogy hagyományos kézi megmunkálással készül így kipróbálhatóvá válik a gyerek számára is mint babaruha elkészítése.

Both Magdolna varrónő által készített rongybabákat szeretnénk a mi népviseletünkbe bújtatni mégpedig úgy, hogy az egyes ruhadarabokat a varrónő útbaigazításával, segítségével elkészítenék, majd a babákat ünnepi díszbe öltöztetnék.

Bár ma már csak mint etnikai identitás kifejezésére szolgál, régen pozitív értéktartalommal bírt, a munka, a szorgalom, a tisztaság, a megmaradás erkölcsét jelképezte. Ezekből az értékekből szeretnénk mi is átadni a hozzánk ellátogatóknak a népviselet megismerése által.

Kürtőskalácssütés

A kürtőskalács egy igazi székely sütemény története a 16. századra is visszanyúlik, de elterjedése a 18. század elejére tehető.  Magyar süteményként van nyilvántartásba véve, és 2o15-ben hungarikum is lett. A Székelyföld- és Erdély- imázs elmaradhatatlan eleme.
Helye van itt ennek is a mi kis fészkünkben, ahol a látogatóinknak egy kis gasztronómiai utazásban is részük lehet. Vitos Fodor István a Vitos Kürtős tulajdonosa szakszerű bemutatást nyújt erről a kulináris élvezetről, majd lehetőséget biztosít arra, hogy maguk készítsék el a kürtőskalácsaikat, akár a dagasztástól, sirítéstől egészen a kalács megsütéséig és ízesítéséig. A látványsütő által megtapasztalhatják a elvégzett munka örömét a szó szoros értelmében.

Fontos, hogy a látogatók több érzékterületét is célba vegyük, s miután a kézműves tevékenységek több fajtáját is kipróbálták megismerték egy olyan ponton végezzenek, ahol csodát nem csak a szemük látja, de érzi a nyelvük is  legfőképpen a szívük.

 Olyan nyitott szíveket várunk, akik képesek ezt a csodát befogadni, a tevékenységeken örömmel részt venni, megélni a közös munka örömét, a közösség összetartó erejét, és mindezekből egy csipetnyit magukkal hazavinni s átadni valakinek aki már rég vágyott erre.